WHAT THEY WANTED

  • Update the overall look of the kitchen
  • Introduce clean lines
  • Improve work space
  • Improve lighting
  • Create a dedicated pet dining area
  • Add in some ‘country charm’

DESIGN CHALLENGES

  • Patio door located in the middle of one kitchen wall, disrupting work flow and storage
  • Having to keep the bulkhead on the north wall
  • Low roof eaves on north wall making it difficult to accommodate new lighting
  • Uneven ceiling planes where two walls meet
  • Creating space for dog bowls
  • Create symmetry in dining area due to an oddly placed existing window

WHAT WE DID

  • Developed a new kitchen layout swapping out patio door and dining room window locations
  • Dressed up bulkhead in the kitchen with paneling to create a finished look
  • Used vintage-style flush mount fixtures to light the sink area and highlight the new larger window
  • Added in decorative panels to flush out uneven ceiling planes
  • Added storage cabinetry in the dining room which also serves as another buffer serving area
  • Included a glass panel front door at one end of dining room to ‘copy’ window at other end
  • Added a window seat underneath the dining room window
  • Interspersed some ‘country charm’ using a mix of cabinet door styles and colours, added in some carved millwork, selected just the right light fixtures, included a farmhouse sink and used artisan backsplash tile
  • Carved our cabinet space at end of island for dog food and bowls
  • Selected and coordinated all finishes
  • Installation

WHAT THEY GOT

  • A beautiful updated country kitchen that blends in beautifully with the rest of their home
  • Better work flow in the kitchen
  • Larger window at sink to take in the beautiful views
  • New larger appliances
  • A lot more functional storage
  • Task lighting and decorative lighting in kitchen
  • A dining room that related well to the kitchen
  • Dining room storage with wall-to-wall cabinetry including display space
  • A window seat
  • Sam, the fur baby, got his own dedicated spot in the kitchen
SAM’S DINER

Project Type:  Renovation
Timeline:  7 months

This client wanted to update her late 1970’s kitchen.  The existing cabinetry was in good shape, however the layout and work flow was a bit disconnected.  There was a large patio door directly in the middle of one wall which disrupted the counter space and limited storage.  The kitchen sink was at the end of the one long wall and made it difficult to stack and wash dishes.  The dining room adjacent to the kitchen did not have any storage and no access to their beautiful deck and yard.  The main lighting fixture in the kitchen was an overhead fluorescent – ubiquitous in the ’70’s.  The kitchen’s wood floors were in great condition and did not require any updating.  They have a beautiful country property and were not taking advantage of the beautiful views and their expansive deck.

Testimonials

“We highly recommend Anne-Marie Brunet of Sheridan Interiors, Kitchens and Baths. Her professionalism was present from the first meeting and carried through to the end of our kitchen transformation.
The knowledge that Anne-Marie had in every facet of the renovation was evident from drawing up our new plans to helping choose paint colours.
Anne-Marie made this renovation easy for us by always providing a work schedule of contractors coming into our home and an estimated deadline after each stage.
We now have a wonderful new kitchen thanks to Anne-Marie and her dedication to her profession”.

                                   Kathy & Robin M. – Finch Ont.